Op de internationale kaart

Column Jan Willem in Almere Zaken editie oktober/november

Eind september was ik een paar dagen in Taichung, de tweede stad van Taiwan. Dat is natuurlijk hartstikke leuk: een andere omgeving, andere mensen, ander eten en de herfst is er in geen velden of wegen te bekennen. Vanuit mijn hotelkamer heb ik drie dagen lang steeds even naar het zwembad gekeken, maar ondanks de zomerse temperatuur van 32 graden, heb ik er geen seconde in gelegen.

“What went wrong?”, zou je jezelf kunnen afvragen. Helemaal niets eigenlijk, want ik was namens Floriade Almere 2022 aanwezig bij het wereldcongres van de International Association of Horticultural Producers, kortweg AIPH, die dit keer in Taichung werd gehouden. Diezelfde AIPH heeft Floriade Almere 2022 in 2015 een erkenning gegeven. En tussen twee haakjes, met die erkenning op zak zijn we op dit moment ook hard bezig de erkenning van die andere belangrijke internationale organisatie, BIE in Parijs, binnen te halen. Maar waarom was ik in Taichung? Omdat de AIPH onder andere aan de erkenning verbindt dat wij tenminste één keer per jaar verslag doen aan de conferentie over de voortgang van de expo.
Het congres werd geopend door burgemeester Franc Weerwind, die ook in Taiwan was voor een missie inzake circulaire economie. Geregistreerd door dertien cameraploegen brak hij een internationale lans voor de Floriade. En daar slaagde hij goed in! Later was het mijn beurt om het ‘progress report’ aan het internationale publiek te presenteren.
Het is bijzonder hoe er op voorhand gekeken wordt naar Nederland en de Floriade. Dat is op tuinbouwgebied nu eenmaal het grote voorbeeld. Nieuwe ontwikkelingen in de tuinbouw beginnen altijd in Nederland en gaan daar het snelst. De vraag was natuurlijk of mijn voortgangsverslag die hooggespannen verwachtingen kon waarmaken. En dat lukte fantastisch. Het nieuwe, dynamische en verfrissende concept voor de Floriade leverde mij in Taiwan een staande ovatie op. Nou ja zeg! De secretaris generaal sloot af met de woorden dat Almere en Floriade op de kaart waren gezet. En dat is bijzonder, want die tuinbouwers zijn net Almeerders: met complimenten wordt niet gestrooid. De filosofie van Growing Green Cities en de ontwikkeling van een woonwijk werden als zeer vernieuwend gezien.
Ook in de tuinbouw weten we dat je het ijzer moet smeden als het heet is. Dus sprak ik in Taichung met vertegenwoordigers van China en Indonesië over deelname van Beijing en Jakarta aan Floriade Almere 2022. Dat leverde direct de eerste resultaten op. En vervolgafspraken, want geduld is een eigenschap die je bij de Floriade niet moet hebben!

AMBASSADEUR WORDEN, WAT KOST HET?

WORD AMBASSADEUR!