Paris vaut le détour

Column Jan Willem in Almere Zaken editie november/december

In de tweede klas van de middelbare school leerde ik de uitspraak ‘Paris vaut le détour’ kennen. Voor bij wie de Franse lessen wat zijn weggezakt, de betekenis is ‘Parijs is de omweg waard’. Onverwacht kwam deze uitspraak jaren later weer op mijn pad. Dit keer in de Franse Michelin Gids, waar ‘vaut le détour’, de omweg waard, vaak als aanduiding stond bij een stad of kasteel. Alhoewel, meestal stond het bij een restaurant. Het blijven Fransen natuurlijk.

Zonder omweg reisde ik in november met een gezelschap naar Parijs. Al was de reden van ons bezoek absoluut een omweg waard. Floriade Almere 2022 kreeg namelijk de officiële erkenning als wereldtuinbouwtentoonstelling van het BIE, Bureau International des Expositions. Een door ons felbegeerde erkenning, waar we hard voor hebben gewerkt. Hoe bijzonder dit moment was drukte iemand in ons gezelschap perfect uit met de woorden “Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren”. En zo is het.

BIE is in 1928 opgericht met als doel de kwaliteit van wereldtentoonstellingen te bewaken. Inmiddels zijn er 168 landen lid van het BIE. Maar waarom hebben wij de afgelopen anderhalf jaar nu zo hard gewerkt om van dit bureau een erkenning te bemachtigen? De reden is simpel. Floriade is een internationale expo. Dat betekent internationale bezoekers én internationale deelnemers. Voor die laatste categorie is de erkenning van BIE van essentieel. Want alleen met de erkenning van BIE op zak, kunnen wij via diverse (diplomatieke) kanalen internationale deelnemers voor onze expo uitnodigen.

 

Ik kan je vertellen dat wij flink opvielen tijdens de jaarvergadering van BIE, het moment waarop de erkenning werd bezegeld. Na collega-expo’s die hun voortgang presenteerden en aspirant expo’s die tegen elkaar streden om een expo te mogen organiseren, trokken wij de aandacht met onze aanpak. Want in plaats van landen, willen wij wereldsteden laten deelnemen aan onze expo. En dat past perfect bij ons centrale thema: uitdagingen van verstedelijking en de groene oplossingen daarvoor. Als uitsmijter spatte onze video van het scherm. De frisse en creatieve beelden spraken bij iedereen tot de verbeelding.

Die erkenning is natuurlijk reuze fijn, maar geen reden om zelfgenoegzaam achterover te leunen. Dus gingen wij direct na de jaarvergadering op bezoek bij de Mairie de Paris. In een piepklein kamertje hadden we daar met Parijse collega’s een gesprek over deelname van wereldstad Parijs aan Floriade Almere 2022. En hoewel dit pas de eerste stap was, hoop ik dat die mooie Franse uitspraak nog eens op mijn pad komt. Dat mijn Franse collega’s mij op een gegeven moment vertellen: “Floriade vaut le détour”.

AMBASSADEUR WORDEN, WAT KOST HET?

WORD AMBASSADEUR!